Podcast nedir?

334

Podcast 2000’lerin başında (radyo fonksiyonu olmayan) iPod’ların yaygınlaşmasıyla ortaya çıkan sesli içerik formatıdır. Genelde tıpkı bir radyo programı gibi bir sunucunun ilgili konu hakkındaki sunumunu (The Daily, Philip DeFranco Show) içerse de radyo tiyatrolarına da benzeyen (Hello from the Magic Tavern, Nightvale) kurgu, sohbet (Hello Internet, Incomparable) ve komedi (O Tarz Mı?, Dear Hank&John) içeren podcastler de bulunmaktadır.

Podcast teknik altyapı olarak RSS standardını kullanır. RSS, 1999 yılından beri çok sayıda internet sitesini tek kaynaktan takip edebilmek için geliştirilmiş bir formattır. Normalde internet sitelerindeki makalelerin başlık ve özetlerinin hızlıca okunması için kullanılanılan bu standard, podcast için değiştirilerek ses dosyalarına bağlantı içerilecek hale getirilmiştir. Podcast istemcileri, sürekli bu akışları takip edip bağlantıdaki ses dosyasını oynatmayı kolaylaştıran yazılımlardır.

Nasıl dinlenir?

Genelde podcastler internet siteleri ve YouTube kanallarından dinleme imkanı sunsalar da kabul gören tüketim araçları podcast istemcileridir. Bu yazılımlar sadece dinletmek dışında; otomatik olarak indirmek, kalınan yerin takibi ve farklı cihazlar arasında aktarımı, ses dosyaları içerisindeki bölümlerin gösterimi, ses düzeyinin ve kalitesinin düzenlemesi gibi farklı yeteneklere de sahip olabilirler.

En çok kullanılan podcast istemcilerinden bazıları şunlardır:

Apple Podcasts

Apple ekosistemi sayesinde ortaya çıkan podcast’in en doğal tüketim aracı doğal olarak iTunes ve günümüzdeki ardılı Apple Podcasts olmuştur. Ayrıca Spotify gibi diğer rakipler ortaya çıkana kadar internette kabul gören ana podcast kütüphanesi iTunes Podcast kütüphanesi olageldi. Pek çok diğer yazılım bugün de iTunes kütüphanesini kullanmaktalar.

Spotify

Görece yeni ortaya çıkan bir platform olsa da Spotify hem istemci hem kütüphane olarak bir alternatif. Avantajı her platformda bulunması ve yaygın olması. Dezavantajı ise kütüphanesinde bulunmayan yayınları dinletmemesi.

Overcast

Benim de tercih ettiğim istemci olan Overcast ne yazık ki sadece iOS için mevcut. İnternet sitesi üzerinden sadece limitli kullanım sunuyor. En güzel özellikleri: boşluk geçme, klip alma ve otomatik ses arttırma. Ayrıca ses dosyaları içine gömülen başlıkları okuyabiliyor.

Castbox

Hem iOS, hem Android hem de Internet sayfaları aracılığıyla podcast dinlemeyi sağlayıp bunlar arasında dinleme durumunu aktarabiliyor.

Podcast Addict

Android tarafındaki en popüler podcast istemcilerinden biri Podcast Addict. Tıpkı Overcast’te olduğu gibi bölüm başlıklarını okuma, boşluk geçme ve ses arttırma gibi özellikleri var. Ayrıca bir klasör ses dosyasını podcastmişçesine oynatabiliyor.

Grover

Windows için sayılı ücretsiz podcast istemcisinden biri olan Grover işini gayet güzel yapsa da ne yazık ki diğerleri gibi özellikler barındırmıyor.